Iedereen kent het wel: volgens het trainingsplan moet er vandaag iets gebeuren, maar buiten brandt de zon met meer dan 30 ° C. Voor velen is dit een reden om liever in hun eigen koele vier muren te blijven en de training over te slaan. Maar sporten is ook mogelijk bij hoge temperaturen. We laten je de beste tips zien om in de zomer effectief en vooral gezond te trainen.
Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Bij hoge temperaturen verbruikt het lichaam beduidend meer energie dan normaal, zelfs als het in rust is, daarom zijn we bij warm weer vaak zo moe en machteloos. Uw training moet daarom dienovereenkomstig worden aangepast. Train met een lagere intensiteit, kortere duur en verwacht niet dat je je normale niveau zult bereiken. Luister naar de signalen van je lichaam! Stop met trainen als u zich extreem zwak voelt of duizelig wordt. Anders bestaat er een grote kans op een zonnesteek of een zonnesteek. Als je voldoende traint in de hitte zal het lichaam langzaam maar zeker wennen aan de hogere temperaturen. Als dit het geval is, kunt u de trainingsintensiteit langzaam weer verhogen. Na de training moet u zeker een pauze nemen van het zweten. Als je rechtstreeks uit de brandende zon in een koude douche springt, bestaat het risico dat je bloedsomloop niet alles aankan. Wacht daarom ongeveer 15 minuten na elke trainingssessie, waarin het lichaam langzaam zijn energieverbruik vermindert.
Ondersteun je lichaam
Effectief trainen, ongeacht het weer, staat en valt met de juiste uitrusting. Daarom is de juiste sportkleding erg belangrijk. Draag in de zomer korte overhemden en korte broeken. Bij voorkeur in lichte kleuren, omdat donkere kleding de zonnestralen absorbeert en het lichaam blijft verwarmen. In het ideale geval ondersteunen hardloopshirts en -legging de natuurlijke temperatuurregulatie van het lichaam. Het lichaam koelt af als zweet uit de huid verdampt. Daarom moet uw sportkleding bijzonder ademend zijn, zodat deze verdamping niet wordt belemmerd.
Hardloopshirts van hoogwaardige synthetische vezels zijn bijzonder geschikt. Hardloopshirts gemaakt van polyester-elastane mixtures bieden de beste luchtcirculatie tijdens het sporten. De stoffen nemen zweet op en geven het snel weer af in de omgeving. Hierdoor blijft het hardloopshirt grotendeels droog en is het comfortabel om te dragen. Klassieke katoenen shirts nemen daarentegen vloeistof op en worden zwaarder. Naast hardloopshirts en hardloopshorts zijn zonnebrillen met UV-bescherming en een c<p voor je hoofd nuttig om jezelf tegen de zon te beschermen. De pet kan ook worden gecombineerd met een halsdoek om de hals niet bloot te stellen aan het risico op zonnebrand.
Bescherm je lichaam
U kunt de maximale temperaturen vermijden door uw trainingstijden aan te passen. Trainingen in de vroege ochtend of late avond, wanneer de zon niet recht aan de hemel staat, zijn veel aangenamer. Train indien mogelijk ook in de schaduw. Wanneer u langere tijd in de zon bent, is het belangrijk om zonnebrandcrème op uzelf aan te brengen, vooral wanneer u korte sportkleding draagt die de huid niet bedekt. Slechts een paar minuten in de zon zonder bescherming kan al tot pijnlijke zonnebrand leiden. Vanwege het hoge zweten is drinken essentieel bij hoge temperaturen. Het verloren water moet worden vervangen, bij voorkeur met koolstofarm water of fruitspitzers met een hoog watergehalte. Om de verloren mineralen te vervangen, moet u meer fruit en groenten eten. Het laatste waar je naar moet kijken voordat je gaat trainen, zijn de ozonniveaus in de lucht. Als de ozonconcentratie te hoog is, wordt trainen aanzienlijk moeilijker en kan soms zelfs schadelijk zijn. Vanaf 180 microgram per kubieke meter traint u alleen met een zeer lage intensiteit en vanaf 360 microgram per kubieke meter moet u zelfs helemaal stoppen met trainen. U kunt de waarden op verschillende weersites opzoeken.