Maak je tuin winterklaar met deze tips

Een tuin heeft onderhoud nodig. Dit geldt zowel voor het voor- als het najaar. Aangezien het nu najaar is, wordt het tijd om je tuin winterklaar te maken. Er zijn namelijk een aantal zaken die moeten gebeuren in je tuin voordat de winterperiode eraan komt. Het winterklaar maken van je tuin kun je zelf doen wanneer je ‘groene vingers’ hebt, of je kunt dit laten doen door een hovenier. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een hovenier Oostvoorne, of naar een hovenier in Maassluis. Wanneer je ervoor kiest om zelf je tuin winterklaar te maken, zijn er aantal zaken die je in je tuin moet doen zodat je tuin zorgeloos de winter door kan komen.

Dit moet je doen

Aangezien het nu najaar is, zijn veel bloemen uitgebloeid. Het is belangrijk dat je deze bloemen wegknipt. Daarnaast mag je de stengel van de plant die waarschijnlijk al aan het afsterven is ook afknippen. Het is belangrijk dat je de bladeren wel aan de plant laat zitten. Deze bladeren beschermen de plant namelijk tegen de vorst. Wanneer je een gazon hebt, is het ook belangrijk om je gazon winterklaar te maken. Omdat het gras in het najaar niet meer zo hard groeit, is het verstandig om je gras niet meer té kort te maaien. Ook kun je het gras nog een keer verticuteren voordat de temperaturen rond het vriespunt komen. Om ervoor te zorgen dat je in het voorjaar kunt genieten van een mooi groen gazon, is het raadzaam om het gazon te bemesten met wintermeststof. Ook is het belangrijk dat je in het najaar de bomen in je tuin snoeit. Dit moet namelijk voor januari gedaan worden.

Bomen snoeien

Ook het snoeien van de bomen in je tuin hoort bij het winterklaar maken van je tuin. Dit omdat in Januari de bomen in je tuin alweer voorzichtig uit beginnen te lopen. Wanneer je niet precies weet hoe je de bomen in je tuin moet snoeien, kun je hiervoor advies vragen aan een hovenier uit Oostvoorne of aan een hovenier uit Maassluis. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de rozen in de tuin snoeit. Je kunt de rozen in je tuin afknippen tot op kniehoogte. Wel is het belangrijk dat je wachten met snoeien totdat de rozen zijn uitgebloeid. Daarbij is het belangrijk dat je alle bladeren van de rozen afhaalt. Dit omdat de bladeren allerlei schimmelsporen kunnen bevatten die de groei in het voorjaar kunnen belemmeren. Ook is het in het najaar de tijd om bloembollen in je tuin te planten. Hierbij kun je denken aan narcissen, tulpen, hyacinten, etc. Deze bloembollen moet je in het najaar planten zodat je in voorjaar van mooie voorjaarsbloemen in je tuin kunt genieten. Mocht je een vijver in je tuin hebben, is het belangrijk dat je ook die winterklaar maakt.

Vijver winterklaar maken

Je vijver winterklaar maken doe je door een aantal zaken te doen. Het is belangrijk dat je alle bladeren uit de vijver haalt. Daarna is het van belang dat je een net over de vijver spant zodat er niet opnieuw allerlei bladeren in je vijver kunnen vallen. De bladeren die in de vijver terechtkomen kunnen namelijk het water vervuilen. Tevens is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de reigers bij je vijver verjaagt worden. In de winter zijn reigers namelijk sneller geneigd om de vissen uit jouw vijver te halen. Ook is het belangrijk dat je de waterwaarden in je vijver op pijl brengt voordat de winter begint. Mocht je vissen in je vijver hebben, is het belangrijk dat je deze vissen in de winter het juiste voer geeft. In de winter hebben vissen namelijk minder voer nodig dan in het voorjaar en de zomer. Kortom, er zijn een aantal zaken die je moet doen zodat jouw tuin helemaal klaar is voor de winter.