Snelboorschroeven voor alle soorten zachthout

De naam snelboorschroeven verklapt het eigenlijk al: de schroeven zeer geschikt voor het snel indraaien. Dat geldt vooral voor de zachtere houtsoorten. Wanneer u deze houtsoorten gebruikt zijn dit de beste schroeven die u kunt gebruiken. Dat komt omdat de vorm en structuur ervoor zorgt dat de schroef mooi en netjes in het materiaal verzinkt. Daarbij trekt het de houtdelen door middel van de de deeldraad stevig tegen elkaar aan.

Kenmerken snelboorschroeven

We noemden al het feit dat de snelboorschroeven mooi in het hout verzinkt, waardoor er niemand achter kan blijven haken. Een tweede belangrijke kenmerk van deze RVS schroef is dat u niet hoeft voor te boren dankzij de snijkop en de zogenaamd knurling (patroon van rechte, schuine of gekruiste lijnen in het materiaal) niet hoeft voor te boren. Dat scheelt twee keer zoveel tijd.

Snelboorschroeven zijn tevens van rvs en dus prima buitenshuis te gebruiken. Gebruik zeker geen spijkers. Deze gaan na verloop van tijd roesten. Kunt u het hele project weer van vooraf aan aanpassen. Zonde van uw tijd. Dus koop zeker rvs (snelboor)schroeven als u buiten gaat klussen.

Spijkers of schroeven?

Spijker zijn over het algemeen wel goedkoper en sneller te plaatsen. En zeker handig maar voor bepaalde klussen zijn spijkers juist een kwestie van ‘goedkoop is duurkoop’. Want waar u nu dus tijd en geld bespaart is dat voor de lange termijn juist andersom. Spijkers kunnen sneller los raken en hebben minder draagkracht. En wilt u ze hergebruiken? Dan moet u ze loswrikken waarmee u het houdt en de spijker beschadigt. Dus opnieuw gebruiken is niet echt meer aan de orde. In tegenstelling tot schroeven die u er zo weer uit kunt draaien.

Let op gereedschap en dikte materiaal

De meeste snelboorschroeven zijn standaard uiterust met een 20 bitje. Bij langere varianten is dat een 25 Torkx bitje. Torkx schroefbitten gebruikt u bij het los- en vastdraaien van schroeven met bijvoorbeeld een boormachine. Elke type schroef vraagt om een andere bit. Kies wel altijd de juiste bit voor de schroef. Anders kunt u zowel de schroef en het bit beschadigen. En daarbij ook het project waaraan u keihard werkt.

Ook handig is om vooraf de dikte van het materiaal te meten. Zo weet u meteen welke snelboorschroef u moet kopen en voorkomt u dat de schroef of te kort is of te lang is en er aan de achterkant uitsteekt.

Paar tips voor bij het schroeven

Let op het dikte van het materiaal en daarbij de lengte van de schroef. Zorg ervoor dat de schroef voor minstens de helft in het houdt gaat. Bij zware / zwaardere belastingen kunt u een tweederde aanhouden. Wilt u nog een sterkere verbinding? Gebruik dan lijm in combinatie met de snelboorschroeven.

Snelboorschroeven kopen?

Snelboorschroeven zijn te verkrijgen in verpakkingen van 100 of 209 stuks en altijd in de maat die u nodig heeft. Dat kan variëren van 40 tot 60 millimeter. De schroeven zijn zowel voor de vakman als de hobbyklusser of de doe-het-zelver.