Trends op het gebied van tuinieren voor het najaar

Het actieve tuinseizoen is achter de rug, maar dat betekent niet dat je helemaal niets meer kunt doen in je tuin. Het najaar is de gedroomde periode om bloembollen in de grond te stoppen. Die zetten volgend jaar je tuin in kleur en zorgen voor een gezellige sfeer. Het najaar is ook dé periode om je tuin te vernieuwen. Maar wat zijn de huidige tuintrends om je tuin ook een exclusief tintje te geven? Liever niet zelf aan de slag? Een hovenier in Reeuwijk of hovenier in Gouda kan je helpen. 

Hangende bloempotten doen het altijd

Een trend die zich blijft doorzetten zijn hangende bloempotten in alle mogelijke kleuren, soorten en vormen. Hangende bloempotten zijn even belangrijk voor de sfeer in je tuin dan de bloemen zelf. Een geknoopte hanger van macramé is de nieuwe trend die zich volgend jaar zeker zal doorzetten. Rotan is een populair materiaal voor deze hangers. Maar met geweven hangers in allerlei kleuren val je zeker niet uit de toon. Je maakt ze makkelijk zelf én op maat van de ruimte die je hebt. Denk daarbij aan hangende bloempotten met bijzondere vormen of opvallende kleuren. Je kunt ze overal ophangen, aan het plafond, aan een muur of een schutting. Hou je van afwisseling? Varieer dan zoveel mogelijk van soort bloemen, maar je kunt even goed kiezen voor één geheel met dezelfde bloemen of planten.

Hangende bloempotten blijven populair

Welke plant je gebruikt, hangt van twee dingen af. Van het aantal uren zonlicht en van de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Krijgt je tuin veel zon? Dan heb je andere bloemen en planten nodig dan wanneer je hangende bloempotten in de schaduw zullen staan. Je keuze hangt ook af hoe regelmatig je je planten en bloemen giet. Geef je die regelmatig en als het nodig is zelfs meermaals per dag water of durf je al wel eens een keertje overslaan? Kies dan voor planten die heel weinig water nodig hebben. Welke bloem kun je het beste aan de bloempot hangen?

Welke bloemen doen het goed in hangende bloempotten?

De keuze van je planten hangt af van de standplaats en van de hoeveelheid water die ze in de zomer nodig hebben. Zo hangt je keuze af van het aantal uren zonlicht die de bloemen of planten dagelijks moeten trotseren. Op plaatsen met veel zon horen nu eenmaal andere bloemen thuis dan op een schaduwrijke plaats in je tuin. Zie je er niet tegen op om je bloemen en planten regelmatig en zelfs meerdere keren per dag water te geven? Dan kun je er voor kiezen om typische kamerplanten in je hangpotten te plaatsen. In het andere geval kies je uiteraard voor bloemen en planten die ook met minder water tevreden zijn. Planten die het altijd goed doen in hangpotten zijn ongetwijfeld klimop, sierdruiven, erwtenplanten, philodendrons en orchideeën.

Laat je inspiratie de vrije loop

Hou je van nieuwe dingen en word je graag verrast? Laat dan je inspiratie de vrije loop. Een combinatie van houterige planten zoals varens, heesters en mossen zorgt regelmatig voor nieuwe ervaringen. Je kunt bloemen en planten bijvoorbeeld willekeurig door elkaar zetten in plaats van braafjes op een rij. Je kunt met je hangpotten ook nooit voor te veel kleur zorgen. Met een combinatie van kleuren en vormen geef je een tuin een energieke uitstraling. Plaats bijvoorbeeld een ronde plant of chrysant samen met een ronde chrysant met een boom met een andere vorm. Verticaal tuinieren wint ook veld.
Heel wat tuinliefhebbers houden van harmonie in hun tuin. Die kiezen dan voor vergelijkbare bloemen en planten. Siergrassen in alle mogelijke vormen en kleuren doen het hier uitstekend.