Waar je volgende zomer rekening mee moet houden voor je zonwering

Nu onze zomers van jaar tot jaar warmer worden en hittegolven lang geen uitzondering meer zijn, gaan veel mensen op zoek naar dat soort zonwering die het best aan onze woon- en leefomstandigheden is aangepast. Onderzoek leerde ons dat buitenzonwering de zon beter buitenhoudt dan binnenzonwering. Denk bij binnenzonwering vooral aan gordijnen, overgordijnen en schermen. Dat zijn goedkope, maar lang niet altijd de meest efficiƫnte oplossingen. Met binnenzonwering kun je de warmte onmogelijk en blijvend buiten houden. Buitenzonwering is duurder maar beletten dat het warme zonlicht je interieur bereikt.

Zonwering zorgt voor een betere gezondheid

Het zal je misschien verbazen, maar zonwering en best buitenzonwering verbeteren je gezondheid. Van een efficiƫnte buitenzonwering is wetenschappelijk bewezen dat het ons natuurlijk verouderingsproces vertraagt. Dit soort zonwering beschermt ons namelijk tegen de schadelijke uv- stralen van de zon. Een goede buitenzonwering zorgt dus niet alleen voor een aangename kamertemperatuur, maar draagt ook bij aan onze gezondheid.

Buitenzonwering zorgt voor aangename kamertemperatuur

We houden de zonnestralen buiten met het plaatsen van zonneschermen. Die worden vaak boven ons terras geplaatst om de zon zoveel mogelijk weg te houden van onze woning en voor de nodige schaduw te zorgen. Zo blijft het altijd aangenaam binnen. De doeltreffendheid van je zonneschermen hangt grotendeels af van het materiaal en de kleur van het scherm. Aan de hand daarvan wordt er meer of minder zon weerkaatst of opgenomen. Zonneschermen verminderen tegelijk het verblindingseffect bij overmatig zonlicht. Je hebt de keuze uit meerdere soorten zonneschermen, zodat er altijd wel een te vinden is die bij je woon- en leefomgeving past.

Soorten buitenzonwering

Je hebt de keuze uit meerdere soorten zonwering, namelijk:

  • Met knikarm: meest gebruikte soort zonwering. Keuze uit twee of drie buis knikarmen. Zonneschermen groter dan vijf meter hebben best drie knikarmen
  • Schaarluifels: hierbij zijn de knikarmen vervangen door zogenaamde schaararmen
  • Vrijstaande zonneschermen: staan op poten in plaats van tegen muren of wanden. Deze vrijstaande zonneschermen zijn verplaatsbaar
  • Schaduwdoeken: de meest eenvoudige en goedkoopste vorm van zonneschermen

Zonwerend glas

Het plaatsen van zonwerend glas is een goede manier om de zon buiten te houden in de lente en zeker tijdens de warme zomermaanden. Dat doet het spijtig genoeg dus ook in de winter waardoor je verwarmingskosten de hoogte ingaan. Zonwerend glas beschermt ook tegen verblinding bij overmatige lichtinval. Daarbij zijn er verschillende soorten zonneschermen.

Afhankelijk van de ruimte

Wil je vanuit je woonkamer volledig zicht op je tuin? Dan is het plaatsen van een luifel of een screen een goed idee. Wil je het zonlicht uit bijvoorbeeld je bureau houden? Dan kies je best voor screens, verticaal geplaatste lamellen of schuifpanelen de beste oplossing. Voor slaapkamers kies je best voor screens met een verduisterend zeil. Een raam dat naar het noorden is gericht heeft uiteraard geen zonwering nodig. Bij ramen richting zuiden of zuidoosten volstaat een luifel. Ramen naar het zuidwesten of het westen ondervinden het meeste last van zowel een hoog- als een laagstaande zon.

De ramen

Bij het kiezen van de juiste buitenzonwering speelt uiteraard ook de hoogte van je ramen een rol. Lage ramen zijn geschikt voor alle systemen. Bij grote glaspartijen kies je best screens.

Zonwering kopen

Alle soorten zonneschermen zowel dure als goedkope zonneschermen koop je makkelijk online. Je bespaart best niet op kwaliteit, zo kom je vaak bedrogen uit. Kies het rolluik dat het best bij je woonsituatie past, zoals een heroal rolluik.