Waarom ik het zonder systeemscheermes doe

Tot nu toe heb ik bij het scheren zogenaamde systeemscheermessen gebruikt. Dit zijn deze natte scheermessen met bevestigbare koppen, die meestal meerdere mesjes hebben, evenals beschermende staafjes en een paar andere “extra’s”. De laatste keer dat ik ging winkelen, was ik verbaasd: vijf mesjes voor mijn scheermes kosten nu 30 euro! Reden genoeg om eindelijk eens over een alternatief na te denken. Behalve de prijs hebben de moderne systeemscheermessen nog een paar andere nadelen. Ik ben eigenlijk een scheermes, maar een baard is ook niets voor mij. Dus ik onderneem ongeveer elke 3-7 dagen actie.

In ieder geval voor mij verstoppen de meskoppen vrij snel en heb ik wat moeite om de langere stoppels tussen de messen uit te spoelen. Er wordt immers veel plastic gebruikt in de onderdelen en verpakkingen. Afval dat gemakkelijk kan worden vermeden. Het ideale alternatief is een klassiek veiligheidsscheermes met simpele scheermesjes. Om de een of andere onverklaarbare reden wordt het zelden in winkels gevonden, terwijl bijna overal ten minste 20 verschillende systeemscheermessen worden aangeboden. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat een pakket van 10 klassieke mesjes minder dan twee euro kost? Het “vliegtuig” is niets meer dan een nauwkeurig vervaardigde metalen houder die een klassiek scheermesje vasthoudt. In dit bericht zal ik uitleggen hoe je het correct gebruikt en waar je nog meer op moet letten.

Waarom scheren?

Scheren met een veiligheidsscheermes vergt enige oefening. Je wordt echter beloond met een heerlijk gladde huid, die nauwelijks een systeemscheermes kan bijhouden. Klassieke scheermesjes zijn meestal veel scherper en nauwkeuriger gemaakt dan de meerdere mesjes in de plastic opzetstukken. Naast de andere voordelen zoals het vermijden van plastic en de veel lagere kosten, is het huidgevoel voor mij het belangrijkste pluspunt van het scheren. Door de constructie van de meshouder is het praktisch onmogelijk om het mes te verstoppen met geknipt haar. Ik vraag me echt af hoeveel onnodige tijd ik tot nu toe heb besteed aan het uitspoelen van los haar.

Het risico op snijwonden is over het algemeen groter bij gebruik van een veiligheidsscheermes omdat deze geen beschermstaaf heeft. In mijn ervaring is het gewoon een kwestie van oefenen, routine en opmerkzaamheid tijdens het scheren. De eerste twee scheerbeurten heb ik echt wat bloed laten stromen door onjuist gebruik. Maar als je het scheermes op de juiste manier geleidt en niet per se tegen de haren in scheert, zijn snijwonden bijna onmogelijk. Snijwonden voorkom je overigens nooit helemaal, tenzij je een scheerapperaat kopen wilt

Welk veiligheidsscheermes moet je gebruiken?

Maak niet de fout om een ​​plastic model te gebruiken dat te simpel is. Deze poging zal mogelijk averechts werken, door onnauwkeurige fabricage en slecht doordachte constructie zal er zelfs meer haar in blijven steken dan in het systeemscheermes en neemt het risico op letsel toe. In plaats daarvan gebruik ik een professioneel metalen scheermesje. Deze zijn er al in de beste kwaliteit vanaf rond de 30 euro, in de luxe uitvoering met verstelmogelijkheden voor maar liefst 60 euro. Voor mij persoonlijk is de simpele variant volkomen voldoende.

Het vliegtuig bestaat uit vier delen: mes, meshouder, mesafdekking en handvat. Bij mijn model steekt de lemmetafdekking met een schroefdraad door het lemmet en de lemmethouder en is aan het handvat geschroefd. Een eenvoudigere en effectievere constructie is moeilijk voorstelbaar. Andere modellen hebben een geavanceerd mechanisme met een vouwmechanisme voor het openen en sluiten van het scheermesje.