Zo wordt het gras weer groen

Graszoden Kopen

Verschillende ziekten kunnen de verschillende grassoorten in een mooi gazon aantasten. Agressieve paddenstoelen behoren vaak tot de ongewenste bezoekers, maar soms werken bekende plagen zowel in als onder het gras.

Ontoereikende of onjuiste toevoer van het gazon met essentiële voedingsstoffen maakt de weg vrij voor veel gazonziekten. Overmatig of te kort water geven leidt vaak tot aanhoudende problemen.
Veel gazonbezitters lijken niet bekend met het feit dat zelfs een gebrek aan ventilatie of een vaste ondergrond tal van klinische beelden kan veroorzaken. Zelfs een bijzonder frequent maaien of een maaibeurt vrij dicht bij de grond kan het feitelijke robuuste karakter van veel grassen verzwakken. Bovendien zijn veel tuinbeginners verbaasd over de harde les dat het weer vaak als natuurlijke factor gevaarlijke gazonziekten kan veroorzaken.

Sneeuwschimmel

Deze onaangename schimmelziekte wordt beschouwd als de meest voorkomende grasziekte en is ook zeer schadelijk. Bovendien, ondanks zijn onschadelijke naam, slaat de gevreesde sneeuwschimmel elk seizoen toe, hoewel hij de voorkeur geeft aan lente en herfst.
Dan zijn er eerst onopvallende oranje en donkerbruine stippen die snel groeien en zich vermenigvuldigen. Kort daarna sterft het aangetaste gras op plekken in het gazon. Daarvoor ziet het er slijmerig en bijna nat uit.

De stervende delen van het gazon vertonen meestal een vrij donkere en bruine ring die een licht centrum omringt. De gevaarlijke paddenstoel wisselt graag af tussen roze en wit en duikt soms op aan de randen van de stervende plekken. De dode bladeren zitten vaak aan elkaar geplakt.
Dit wordt meestal gedaan op gazons met bijzonder dicht gras. In principe valt de schimmel alle grassoorten aan. Nat weer creëert goede omstandigheden voor de snelle aanval van de agressieve indringer. Een zware bemesting met stikstof of een alkalisch medium bevordert de gevoeligheid van een gazon.

Dienovereenkomstig duwt een lager vochtgehalte op de getroffen gebieden de sneeuwschimmel terug. Met name een goede afwatering en een verhoogde luchtdoorvoer in het gras helpen.

Een duidelijke afstand tussen grasvelden aan één kant en bomen en heggen, evenals hekken en muren zorgen voor snellere luchtstromen tussen de stelen. U kunt ook ongewenste grasmat verwijderen die anders verborgen hoeveelheden water in het gras zou vasthouden. In die zin kan ook het tijdelijk besproeien van de lijdende gebieden worden weggelaten.
Ten slotte mogen er absoluut geen doses stikstof en kalk zijn, zolang de omstandigheden goed zijn voor de schimmel.

Problemen niet onder de grasmat vegen

Onervaren eigenaren van goede graszoden verbazen zich soms over het besef dat zelfs de best bereide producten niet per se immuun zijn voor bepaalde grasziektes: dit praktische product leeft immers ook, en dat maakt het zo bijzonder.
Vooral roodheid houdt van fijn gras. Eerst plakken de bladschijven aan elkaar. Dan verschijnen er kleine roodachtige vlekken, die zich bij voorkeur verspreiden aan de uiteinden van de bladeren.
Deze vervelende ziekte van de waardevolle grasmat kan eenvoudig worden bestreden door het beter bereiken van hoogwaardige voedingsstoffen. Zoals bij veel gazonziekten, kan een goede ventilatie van de grond het herstel helpen – het doet in ieder geval nooit pijn.

Wat als niets helpt?

Dan blijven er maar twee mogelijkheden over.

  1. Gras weg en stenen of grind op die plek leggen.
  2. De aangetast plekken uit het gras steken, en dit hoeft niet altijd het gehele gazon te zijn, nieuwe graszoden kopen en op de lege plekken leggen en weer gaan genieten van een prachtig groen grasveld.